image_pdfimage_print

SRBIJA

Srbija (službeno Republika Srbija), nalazi se na raskrsnici puteva srednje i jugoistočne Evrope, u južnom delu Panonske nijzije i centru Balkanskog poluostrva.

Srbija se na severu graniči sa Mađarskom, na istoku sa Rumunijom i Bugarskom, na jugu s Makedonijom i Albanijom, a na zapadu sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Glavni grad je Beograd, koji spada među najstarije i najveće gradove u jugoistočnoj Evropi. Službeni jezik je srpski, a pismo ćirilica. Zvanična valuta je dinar.

Srbija broji oko 7 miliona stanovnika.

Srbija se nalazi u području centralnoevropske vremenske zone GMT+1 odnosno GMT+2 (letnje računanje vremena).

Panonska nizija pokriva severnu trećinu zemlje (Vojvodinu i Mačvu), dok se istočni vrh Srbije prostire u Vlaškoj niziji. Reljef centralnog dela zemlje, sa centrom u šumadijskoj regiji, sastoji se uglavnom od brdakoja sadrže reke. Planine dominiraju na južnoj trećini Srbije. Dinarske planine se prostiru na zapadu i jugozapadu, prateći tokove Drine i Ibra. Karpati i Balkanske planine protežu se u pravcu sever-jug u istočnoj Srbiji.

Stare planine u jugoistočnom delu zemlje pripadaju planinskom vencu Rodopa. Nadmorska visina se kreće od vrha Midžor, Stare planine, sa 2169 m (7.116 ft) (najviši vrh u Srbiji, izuzevši Kosovo) do najniže tačke od samo 17 m (56 ft) u blizini reke Dunav kod Prahova. Najveće jezero je Đerdapsko (163 km2 (63 sq mi)), a najduža reka, koja prolazi kroz Srbiju je Dunav (58.735 km (36.496,24 mi)).

Klima – kontinentalna klima na severu, umerenokontinentalna na jugu i planinska na visokim planinama

Veći gradovi u Srbiji

Beograd – oko 1.600.000 stanovnika

Novi Sad – oko 250.000 stanovnika

Niš – oko 190.000 stanovnika